Mountainbike I Danmark

Mountainbike I Danmark i stor udvikling

Mountainbike er igennem de seneste år blevet meget populær blandt danske motionister. De danske mountainbikeklubber har de seneste år oplevet en stigning på mellem 20-25% nye medlemmer i klubberne. I Danmark vurderes det at ca. 150.000 danskere dyrker mountainbike som motionsform. Dette tal er bygger på salg af mountainbikes i en prisklasse, hvor man regner med at de er til brug til motion. Dernæst viser tal fra idrættens analyseinstitut at mountainbike ligger nr. 15 på hitlisten over voksne danskeres motionsformer. Rammerne skal naturligvis være der for at sporten bliver udbredt, og i Danmark er man i gang med med over 100 forskellige mountainbike ruter.

mountainbike-i-danmark-1

Hvem egner mountainbike sporten sig til?

Mountainbike sporten egner sig til hele familien. Rundt omkring i det danske  land, er der mountainbike ruter i alle sværhedsgrader. Dvs. fra grønne til sorte ruter. Derudover egner sporten sig også til eliten og motionisten. Opbakningen til sporten er stor, med mere end 66 løb, ifølge den danske mountainbike kalender. Udover løb på den klassiske XC mountainbike, afholdes der også Enduro løb og Downhill løb. Der køres for eliten hvert år DM. Her konkurrere eliten i diverse klasser mod hinanden. Udover DM, afholdes Shimano-Ligaen, som er en liga for de bedste danske XC mountainbikeryttere.

mountainbike-i-danmark-2

Hvem anlægger mountainbike ruterne i Danmark?

Den danske skovbund tæller ifølge naturstyrelsen mere end 700 kilometer mountainbikespor, fordelt på mere end 60 forskellige mountainbike ruter. Mange af de danske ruter er anlagt, som selvstændige mountainbike ruter. Her kan man på afmærkede ruter køre uden for de normale skovstier og veje. Ruterne finansieres på flere forskellige måder. Nogle ruter finansieres kommunalt, hvor andre finansieres gennem foreninger. I Silkeborg og Aalborg kommune har man investeret mange penge i at få anlagt nogle af danmarks bedste mountainbike ruter. For Silkeborg Kommune har det været vigtigt at fastholde sin status som Danmarks adventure hovedstad. Men dem der står for selve anlæggelsen af ruterne er sporbyggerne. Sporbyggere i danmark kan både være nybegyndere eller profesionelle.

mountainbike-i-danmark-3

Findes der proffesionelle sporbyggere i Danmark?

I takt med at mountainbike sporten i Danmark i de seneste år har været en sport i vækst, er antallet af sporbyggere også steget markant. Som nogle af de mere  erfarne sporbyggere, er “Bob og Leth” og “Ontrail” værd at nævne. “Bob og Leth” køres af Jeppe Bob Bertelsen og Frederik Leth. De to har siden 2015 bygget professionelt, hvor de stået for flere store projekter, der har været skelsættende for dansk mountainbike. Et af deres mest bemærkelsesværdige projekter, er deres arbejde på Danmarks Tag. Her har Bob og Leth haft fokus på at holde ruterne naturlige, med nedkørsler der er inspireret fra udlandet. De to sporbyggere startede ifølge dem selv, i en ung alder med at bygge spor. Eftersom deres interesse for sporten gennem årene steg begyndte de at hente inspiration for det store udland. Her har bestemt Frederik Leth markeret sig som en af Danmarks absolut bedste Enduro kørere.